Friday, October 15, 2010

Udveksling hos et dansk-tanzanisk ngo-projekt

Udveksling mellem ngo´er kan være kilde til inspiration og gensidig styrke i de initiativer, vi laver sammen med u-landets grupper. En sådan udveksling fandt sted, da Kasper Gram-Hansen, medlem af bestyrelsen i Bongo Development Tourism, i oktober besøgte projektet Karagwe Radio i det nordvestlige hjørne af Tanzania. Et projekt som er med-koordineret af den danske ngo ULD80 Karagwes Venner. Det var et levende kig ind i folkets udvikling.
Første indtryk: I eftermiddagstimerne i et fattigt distrikt i Afrika sidder en gruppe lokale journalister ved rundbordet. Hver enkelt journalist præsenterer skriftligt sit indslag til det daglige nyhedsprogram på den lokale radiostation. Workshoppens leder giver sine bud på den gode vinkel. Indslagene indtales og bliver genstand for rundbordets kommentarer og underviserens kritik.
Der er mere aktivitet end normalt på den lokale Karagwe Radio i det nordvestlige hjørne af Tanzania. Radioen sender dagligt nyheder og lytterprogrammer og har et websted med lokale nyheder. Bestanden på 20 fortrinsvist unge, uuddannede journalister er denne uge deltagere i en workshop, der skal opgradere deres journalistiske virksomhed. Workshoppen dirigeres med skarphed og utallige illustrationer af Emmanuel Muga, en erfaren BBC-rapporter fra Dar es Salaam. I en forening af læring og praksis skærper journalisterne deres sans for at lave god radio.
Radioen er ikke en sædvanlig privatejet virksomhed. Den ejes derimod af en folkelig gruppe ved navn Karagwe Media Association. Det igangværende træningsprgram er blot en af mange planlagte aktiviteter i et 3-årigt partnerprojekt med den danske forening ULD80 Karagwes Venner, som har base i Otterup. Projektet er sponsoreret af Projektrådgivningen, som er en platform for rådgivning og vurdering af folkelige partnerprojekter mellem ngo´er i det rige Danmark og ngo´er i u-landene.
Det er ikke mindst den positive partnerrelation mellem danskerne og tanzanerne, der har gjort radioinitiativet muligt. Ansvar og ekspertisebidrag er fordelt mellem partnerne alt efter behovene hos den lokale gruppe. Der er især behov for økonomisk kapacitetsopbygning og supervision, som er et af samarbejdets hovedpunkter. Målsætningen er nemlig at gøre radioen til en selvbærende økonomisk enhed med overskud i regnskabet. I løbet af de 3 projekår vil der ske en gradvis opjustering af forventningerne til den lokale selvfinansiering.
Journalisterners perfektionering af deres programmer er et springende punkt i disse bestræbelser. Den gode radio skal tiltrække distriktets lyttere såvel som kunder med interesse i reklame- og sendetid. Der skal skabes et grundlag for radiostationens vækst og bæredygtighed. Journalisterne ved, at deres egen karriere vil afhænge af radioens succes.
Men radioens redaktion arbejder ikke først og fremmest ud fra et profitskabende perspektiv. Den har en særlig udfordring og forpligtelse. For som erklæret community-radio skal Karagwe Radio være det brede samfunds stemme. Den skal inddrage lytterne rundt omkring i distriktets byer og landsbyer. Radioen skal være interessant for alle samfundslag og skabe et forum for tættere kontakt mellem borgerne indbyrdes samt mellem borgerne og autoriteter.
I denne måned kan journalisterne vise radioens demokratiske potentiale som et meningsforum i forbindelse med årets politiske begivenhed i Tanzania, præsident- og parlamentsvalget den 31. oktober. Man kan følge med i radioens udvikling og blive venner med projektet via www.karagwesvenner.dk.
Projektet med involvering fra Karagwes Venner er ligesom BDT´s egne projekter et led i  den større civilsamfundsstrategi, der sigter mod udvikling fra bunden af samfundene i u-landene.

No comments:

Post a Comment